Projekt terenu wspólnego dla mieszkańców osiedla Wood House przy ul. Lazurowej.

Projekt zakłada wyrównanie terenu ogródków przynależnych do mieszkań na parterze. Zaproponowaliśmy ciekawą aranżację tarasów, które dzięki sprytnym zabiegom projektowym nie zabiorą zbyt dużo cennej przestrzeni zielonej, a równocześnie zyskają na funkcjonalności i praktyczności rozwiązań, tj. : schody wcięte w taras, siedzisko z funkcją schowka, donice z roślinami zamiast barierek.

Minimalizm w doborze gatunków roślin: żywopłoty z grabów i cisów pełniących funkcję przesłon, trawy ozdobne i fioletowe byliny wpisują się w krajobraz wieloletnich drzew, które istniały w tym miejscu od wielu lat.

Obłe rabaty wzdłuż ścieżek pod sosnami wprowadzają nieco łagodności w surowym otoczeniu modernistycznego budynku.

Przewidzieliśmy cztery strefy do wypoczynku – oprócz drewnianych tarasów pojawiają się też wygodne meble ogrodowe w formie sof i foteli z technorattanu oraz hamak i nowoczesne ławki. Wszystko okalone cieniem rzucanym przez korony przepięknych jabłoni i sosen.

 

 

 

 

ogrod-1.9-600x338

 

 

Teren do zaprojektowania

Projekt ogrodu